vineri, 14 ianuarie 2011

Simpozion la Europe Direct Oradea: Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen


FISA EVENIMENT

DATA ŞI ORA: 13 ianuarie 2011, 9.00

DENUMIRE EVENIMENT: Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen

TIPUL EVENIMENTULUI: Simpozion

MODULUL: 1

LOCUL DE DESFĂȘURARE: Universitatea AGORA

NUMĂR PARTICIPANȚI: 200

MATERIALE DISTRIBUITE: pliante și informative

GRUPUL ȚINTĂ: studenţi, profesori, agenţi de presă

MESAJE DE COMUNICARE: drepturile și libertățile cetățenilor, libertate, securitate și justiție în Uniunea Europeană

SCURT REZUMAT AL ACTIVITĂȚII

Centrul de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea Nord-Vest în colaborare cu Centrul Euroregional de Prevenire și Combatere a Criminalității Transfrontaliere a organizat în data de 13 ianuarie 2011 simpozionul „Securitatea transfrontalieră în perspectiva aderării României la Spațiul Schengen.

La manifestare au participat Excelența Sa, ministrul afacerilor externe Teodor Baconschi, prof.univ.dr. Petru Filip, vicepreședinte al Senatului României, dnul deputat Ștefan Seremi, prof.univ.dr. Radu Carp, directorul Institutului Diplomatic Român, dnul prefect Gavrilă Ghilea, studenți și profesori, voluntari ai Centrului.

Ministrul afacerilor externe, Excelența sa domnul Teodor Baconschi a avut o intervenție amplă, referitoare la problematica atât de mult discutată în ultima perioadă – aderarea României la Spațiul Schengen și apoi a răspuns întrebărilor studenților.

În legătură cu situația prezentă – obiectivul de aderare la spațiul Schengen, Excelența Sa a precizat că aderarea este o responsabilitate înscrisă în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. ”După succesivele evaluări făcute de Comisia Europeană am obținut certificarea că avem aptitudinile de a păzi frontierele externe, mai ales că după Finlanda noi avem cea mai lungă frontieră estică externă.”

Ministrul Baconschi a subliniat că trebuie să depășim mentalitatea de stat candidat. ”Poziția României este una de demnitate, suntem membri ai UE și statele membre au poziție de egalitate. Este adevărat că am intrat în UE cu un mecanism de monitorizare – intrare condiționată de respectarea unor angajamente – instituit doar pentru România și Bulgaria. Mecanismul de cooperare și verificare este util în domeniile în care a fost creat dar se aplică exclusiv justiției”. Teodor Baconschi și-a manifestat speranța că forțele politice responsabile vor înceta polemica și vor admite că trebuie să existe un consens pe acest subiect de interes național.

Directorul Centrului de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea Nord-Vest, asist.univ.drd. Alina Angela Manolescu a reliefat noile dispoziții prevăzute de Tratatul de la Lisabona privind consolidarea capacității UE de a combate criminalitatea transfrontalieră internațională, imigrația ilegală, traficul de persoane, arme și droguri.

Domnul ministru s-a întreținut cu studenții și cadrele didactice universitare, felicitând organizatorii și exprimându-și totodată satisfacția pentru realizările Centrului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu