duminică, 15 mai 2011

Ziua Tatalui

Ziua Tatalui: "









Ziua Tatălui şi Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o iniţiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români.


Semnificaţia Zilei Tatălui este legată direct de poziţia unui tată în familie, precum şi în societate. Ziua Tatălui are o semnificaţie importantă deoarece ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre cei doi părinţi la viaţa de familie în particular şi la construirea societăţii în general. Fiecare copil are nevoie atât de tatăl cât şi de mama sa, pentru a creşte într-un mod armonios. În etapele primare, atât tatăl şi mama rămân responsabili pentru luarea unor decizii importante legate de educaţie şi de creştere a copilului. La momentul actual, în lume, majoritatea ţărilor au societăţile patriarhale şi din aceasta cauza taţii joacă un rol principal în luarea deciziilor mai sus menţionate. Stilul de viaţă al unui tată afectează copilul său. În cazul în care copilul este un băiat, el va încerca cu siguranţă să imite unele comportamente ale tatălui său, stilul său de viaţă. În cazul în care un tată poate stabili exemple bune de viaţă, într-un mod sănătos, este foarte probabil că băiatul le va urma. Un comportament parental şi stil de viaţă sănătos, pot constitui modele pentru copii şi pot astfel modela societatea într-un mod pozitiv. În acest fel, taţii pot contribui la dezvoltarea unei societăţi întregi. Aniversarea zilei tatălui oferi copiilor posibilitatea de a-şi exprima dragostea şi respectul pentru părinţii lor, un sentiment care are ca ţel consolidarea relaţiei tată-copil şi, în consecinţă, în dezvoltarea emoţională a fiecărui copil.

Sursa: Wikipedia



La Sângeorgiu de Pădure „Ziua Tatălui” a fost sărbătorită pentru prima dată miercuri 11 mai 2011. Evenimentele au fost organizate de Grădiniţa de Copii şi de Centrul de Informare Europe Direct Târnave, iar activităţile au fost concepute de educatoarea Mureşan Liliana.

Evenimentele au fost demarate prin prezentarea contextului în care a fost organizată prima serbare a Zilei Tatălui şi simnificaţia zilei de către managerul de proiect EDT.

Programul zilei a fost prezentată de educatoarea Mureşan Lilina.

Dansurile îndelung aplaudate a grupei „Mini Dance” au deschis şirul activităţilor programului.



Tăticii deja la intrare au primit brăţări colorate (roşu, albastru, verde, galben sau portocaliu) ceea ce a indicat „atelierul” în care vor participa pentru prima dată.

Cei care au primit brăţări roşii au participat la jocuri in aer liber, coordonate de educatoarele Adel, Emő şi Monika.

Steagul: "Steagul" se joaca in 2 echipe, in aer liber si pe un teren suficient de mare pentru ca cele doua echipe sa aiba loc sa alerge.

Reguli de joc:

Fiecare echipa a avut un teren delimitat si un steag (făcut din hârtie sau plastic). Fiecare echipa încearcă să ascundă steagul pe terenul lor, fără a fi văzuţi de cealaltă echipa. După ce steagurile sunt ascunse, fiecare echipa încearcă să găsească steagul celeilalte echipe. Primii care găsesc steagul câştiga.



Roaba: Tatăl îşi prinde copilul de picioare, copilul sprijinit pe palme, trebuie sa parcurgă drumul l stabilit. Câştiga primul care ajunge.



Cursa

Se leagă piciorul drept al tatălui de piciorul stâng al copilului, parcurg astfel împreună drumul stabilit fără a cădea.



Călăreţii la concurs

Copilul se aşează calare pe spinarea tatălui, parcurg astfel distanta stabilita


Cei care au primit brăţări albastre, verde, galben sau portocaliu au început cu jocuri in sală.

Partitura mişcării a fost coordonată de Monika, Iza şi Ramona.

Stepurile partiturii mişcării au fost parcurse de către copil apoi de tată. Sa urmărit executarea corectă a mişcărilor.








Tăticii şi copii cu brăţară verde şi-au măsurat puterile la Skandenberg, activitate ce a fost coordonată de educatoarele Marica şi Mara.




Cornelia, Cristina şi Ilonka au coordonat activitatea „Hrăneşte-ţi copilul cu cereale” în care tata trebuie să-i dea copilului cereale cu lapte fără a vărsa din bol sau pe lângă gura copilului.




Ágota, Gabi şi Kinga au asistat la crearea a cea mai frumoase construcţie din Lego. Construcţia trebuia să reprezinte ceva deosebit. Sa lucrat în pereche tatăl şi copilul.




Copii şi tăticii au avut ocazia să participa în toate activităţile, iar copii după fiecare activitate au fost recompensaţi cu ecusoane şi dulciuri.

În timp ce părinţii şi copii parcurgeau activităţile atelierelor, Mari şi Ucu „transpirau” la gătirea gulaşului.





Stresul” zilei şi setea tăticilor a fost stinsă cu vin roşu de Recaş.

Evenimentul - atât datorită numărul neaşteptat de mare a participanţilor; datorită bucuriei copiilor de a avea o după masă întreagă cu tăticii lor dar şi datorită faptului că sa dovedit a fi un instrument al coeziunii sociale - a fost o reuşită.

Nevoia de a repeta şi a organiza evenimente similare în care să fie angrenaţi părinţii şi copii au fost exprimaţi de foarte mulţi participanţi, de aceea organizatorii privesc deja spre anul viitor .... şi spre o locaţie mai spaţioasă.


Click aici pentru galeria foto.






"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu