sâmbătă, 25 mai 2013


Despre numărul redus de români care s-au înscris pe listele electorale, despre candidaţi şi în general despre participarea conaţionalilor la alegerile locale din Italia, am discutat cu sociologul Luca Raffini* de la Universitatea Chieti Pescara.
Raffini, care se ocupă de mai mulţi ani de studierea drepturilor electorale ale cetăţenilor comunitari, este unul din cercetătorii care au participat la studiul "Moveact"- despre participarea politică a cetăţenilor europeni stabiliţi în alte ţări ale Comunităţii.

Alegeri locale, 4.500 de români înscrişi pe liste la Roma

"Cu siguranţă, obligaţia cetăţenilor comunitari, de a se înscrie pe listele electorale suplimentare, dacă vor să voteze, este un important obstacol birocratic. Cetăţenii italieni sunt înscrişi pe liste automat, odată cu înscrierea la Anagrafe (Evidenţa Populaţiei)", comentează Raffini.

Peste 50 de români se aruncă în lupta electorală la alegerile locale din Italia

"Sunt puţine date oficiale care să ne arată gradul efectiv de participare al comunitarilor. E adevărat, doar un mic procent din românii cu drept de vot s-au înscris pe liste.
Totuşi, dacă ne uităm la datele pe care le aveţi la dispoziţie la Roma, remarcăm faptul că un pas înainte a fost făcut. În alte localităţi, situaţia este şi mai dramatică.

Români în politica italiana:Citeşte mai mult...

Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
+Tag

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu