vineri, 21 iunie 2013

LIVE VIDEO TEXT Conferinta – Fondurile UE 2014-2020 pe intelesul nostru. Bune practici in consultare si comunicare


computer_reteaProgramul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) evolueaza favorabil: cele 1.371 de proiecte depuse, din care 425 au fost contractate (ceea ce reprezinta 117%fata de alocarea programului), demonstreaza ca interesul beneficiarilor pentru posibilitatile de finantare oferite a fost deosebit de mare.
Aceasta a fost concluzia celei de-a XII-a reuniuni a Comitetului de Monitorizare a programului, care a avut loc la Bucuresti, pe 17 iunie.
Cu aceasta ocazie, a fost aprobat Raportul Anual de Implementare a programului pentru anul 2012 si au fost prezentate stadiul implementarii, rezultatele evaluarii intermediare pentru perioada 2010-2012, precum si stadiul activitatilor de comunicare.
Astfel, pana la 31 mai 2013, au fost finalizate un numar de 305 proiecte, in valoare de89,65 de milioane de euro. In acest moment, procentul de absorbtie nationala este de32,9% (prefinantare si contributie FSE) raportat la platile efectuate, iar Comisia Europeana a rambursat 24,63% din alocarea FSE pentru intreaga perioada de programare 2007-2013.
Unul dintre proiectele de succes finantate din PODCA, prezentat la intalnire, este„Managementul financiar performant al fondurilor structurale – instrument de dezvoltare durabila a unitatilor administrativ-teritoriale”, realizat de Asociatia Directorilor Economici si Contabililor din Judetele din Romania.
La intalnire au participat Sevil Shhaideh (secretar de stat in MDRAP), Philippe Hatt(seful Unitatii F5 pentru Romania, Bulgaria si Malta din cadrul Directiei Generale Ocuparea fortei de munca a Comisiei Europene), Gabriel Friptu (directorul general al Directiei Generale Programe Europene a MDRAP), impreuna cu alti reprezentanti ai MDRAP, ai autoritatilor de management pentru programele operationale, ai administratiei publice centrale si locale, ai societatii civile si ai organizatiilor neguvernamentale.
Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) este finantat din Fondul Social European si sprijina modernizarea administratiei publice romanesti, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice fiind autoritate de management.
Beneficiarii programului sunt autoritati ale administratiei publice centrale si locale, structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, organizatiile neguvernamentale cu activitate relevanta in domeniul administratiei publice si mediul universitar.
Comitetul de Monitorizare al PO DCA, format din reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si locale, ai mediului universitar, ai societatii civile si ai partenerilor sociali, are un rol decizional si strategic in implementarea programului, analizand periodic rezultatele acestuia.
Sursa: MDRAP
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG

Oficiali din Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii, fosti oficiali responsabili de urmatorul cadru financiar si mediul privat/ONG participa astazi, incepand cu ora 10:00, la conferinta dedicata fondurilor europene 2014-2020. Evenimentul este organizat de EurActiv.ro si Asociatia Eurocentrica in cadrul proiectului “Instruire, metodologie si platformă de informare si pregatire a Coalitiei pentru programare POS DRU”.
  • UE Live transmite LIVE VIDEO TEXT cele mai importante declaratii

Live video for mobile from Ustream
Cele mai importannte declaratii:
Daniela Manuc, director general adjunct AM POSDRU Tema: cum au decurs consultările în cadrul Comitetelor Consultative Tematice, feedback-ul primit de la parteneri, calitatea şi realismul propunerilor sugestiilor primite, propuneri de îmbunătăţire in continutul acestui dialog, pentru perioada următoare
  • Materialul pe care il voi prezenta se refera la consultarile cu partenerii sociali. Programul nostru este poate tinta celor mai multiple si diverse comentarii negative privind implementarea unui program operational avand in vedere ca are cei mai multi parteneri sociali.
  • Dificultatea este cu mult peste a celorlalte programe operationale. Plangerile si discutiile si opiniile dvs noi le-am luat in considerare mereu, dar nu mereu s-au mulat pe posibilitatile noastre de rezolvare a situatiilor.
  • In 2011 CE a propus acest proiect legislativ privind politica de coeziune pentru urmatoarea perioada, iar negocierile sunt in curs de desfasurare. Documentele de programare sunt acordul de parteneriat si documentele subsecvente.
  • La acest moment nu este nimic stabilit decat cu mentiunea de draft legat de alocarea financiara.
Magdalena Stoian, managerul de proiect:
  • Am incercat sa pregatim oameni din ONG-uri sa poata avea o capacitate buna pe consultarea cu autoritatile publice. Ne dorim sa promovam cat mai tare partea de transparenta. Platforma UE Live va fi la indemana tuturor si vom pune documente pe care autoritatile publice le vor pune in dezbatere. Se vor putea transmite documente si materiale video pe aceasta platforma, care permite sa organizam si grupuri de lucru online. Ne dorim ca platforma sa fie un instrument la indemana tuturor.
Ioana Morovan, moderator conferinta:
  • Proiectul se doreste un suport de dialog intr-un alt cadru decat cel institutional, intre partile interesate de ceea ce vor reprezenta fondurile europene in perioada urmatoarea. Fiind vorba de doua ONG-uri, ne-am orientat mai mult catre programele de dezvoltare a resurselor umane, insa vom vorbi si despre programare
11:10 – 11:20 Leonard Orban, partener – Orban Biris European Consultants, fost comisar european si fost ministru al Afacerilor Europene. Tema: Solutii pentru sistemul de gestionare a fondurilor UE la nivel national, in perspectiva fondurilor UE 2014-2020
11:20 – 11:30 Razvan Cotovelea, profesor SNSPA, fost secretar de stat Tema: Domeniile/directiile pe care Romania ar trebui sa mearga pentru a asigura o rata crescuta de absorbtie in perioada 2014-2020
11:30 – 12:30 Masa Rotunda – dezbateri. Vor lua cuvantul:
- Victor Bostinaru, eurodeputat PSD
- Marian-Jean Marinescu, eurodeputat PDL
- reprezentanti ai MFE – CIAP
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
Curs Inspector (referent) resurse umane autorizat ANC, Iasi, iulie 2013
carte de vizitaEURO PERSONAL SRL – societate specializata pe activitatea de formare profesionala organizeaza in parteneriat cu EBC la Iasi in luna IULIE 2013 curs autorizat de INSPECTOR RESURSE UMANE, cod COR 342304.
Durata este de 60 de ore, pretul este de700 lei si include costul cursului, al suportului de curs, al examinarii si diplomei. Sunt 15 sedinte de cate 4 ore care se fixeaza 2-3 pe saptamana de comun acord.
Incepand de la 1 august 2011 cursul este obligatoriu pentru toate persoanele care doresc sa opereze in REVISAL.
Dupa absolvire, participantii vor obtine urmatoarele competente din Standardul Ocupational:
  • Intocmirea si gestionarea documentelor de evidenţa a personalului;
  • Organizarea recrutarii si selectiei de personal;
  • Oferirea informatiilor privind problemele de personal;
  • Medierea conflictelor de munca;
  • Intocmire statului de plata pentru personalul incadrat;
  • Intocmirea si depunerea declaraţiilor privind contribuţiile la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, asigurarilor de somaj si pentru asigurarile de sanatate;
  • Cunoasterea principalelor elemente legate de jurisdicţia muncii precum si a elementelor legate de securitatea si sanatatea in munca.
Absolventii vor primi DIPLOME CU ANTETUL MINISTERULUI MUNCII SI MINISTERULUI EDUCATIEI VALABILE SI IN UE si cate un supliment descriptiv care enumera competentele dobandite conform standardului ocupational.
Pentru inscriere sunt necesare urmatoarele acte:
  • Minim diploma de Bacalaureat,
  • Copie dupa buletin,
  • Copie dupa certificatul de nastere,
  • Copie dupa certificatul de casatorie (daca este cazul),
  • Jumatate din taxa.
Locurile sunt limitate si se vor completa in ordinea inscrierilor.
Locatia desfasurarii cursului este Iasi, str. Garii nr.2 (Rapa Galbena, intre Astra Asigurari si Clubul CFR).
Pentru alte detalii si inscriere va rugam sa ne contactati la tel. 0748/687.407,euro_personal@yahoo.comwww.europersonal.ro , www.trainingcariere.ro.
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
Curs de contabil autorizat ANC – Iasi, iulie 2013
femeie_laptopContabilitatea a evoluat in ultimii 5 ani dintr-un segment consumator de resurse intr-un instrument de management organizational.
Daca doresti sa stii sa organizezi activitatea in propria firma sau daca vrei sa participi la conducerea celei in care esti angajat, VINO LA CURSUL DE CONTABIL AUTORIZAT ANC!
EURO PERSONAL SRL – societate specializata pe activitatea de formare profesionala organizeaza la Iasi in luna IULIE 2013, in parteneriat cu EBC, cursuri de CONTABIL, autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari.
Durata este de 60 de ore, pretul este de 700 lei si include costul cursului, al suportului de curs, al examinarii si diplomei.
Cursul se adreseaza tuturor absolventilor de liceu si studii superioare care doresc sa se initieze in contabilitate, care doresc sa-si deschida un PFA sau o societate comerciala.
La acest curs se predau notiuni despre:
  • Functiunea conturilor,
  • Articole si inregistari contabile,
  • Legislatie contabila,
  • Fiscalitate,
  • Situatii centralizatoare,
  • Exemple practice si formulare folosite in mod curent.
Absolventii vor primi CERTIFICATE DE ABSOLVIRE insotite de SUPLIMENTELE DESCRIPTIVE ALE COMPETENTELOR dobandite.
Pentru inscriere sunt necesare urmatoarele acte:
  • Copie dupa ultima diploma de studii absolvite,
  • Copie dupa buletin,
  • Jumatate din taxa.
Locurile sunt limitate si se vor completa in ordinea inscrierilor.
Locatia desfasurarii cursului este Iasi, str. Garii nr.2 (Rapa Galbena, intre Astra Asigurari si Clubul CFR).
Pentru alte detalii si inscriere va rugam sa ne contactati la tel. 0748/687.407,euro_personal@yahoo.comwww.europersonal.ro.
Sursa: Euro Personal
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
ciocan_UEComisia Europeana a adoptat in ultima luna 186 de decizii, inclusiv 47 avize motivate si 12 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, din care 4 includ sanctiuni financiare, impotriva statelor membre pentru ca nu au respectat intocmai obligatiile ce le revin in temeiul dreptului UE.
Comisia a cerut in mod oficial Belgiei, Ciprului, Cehiei, Portugaliei si Romaniei sa ia masuri pentru a garanta respectarea deplina a obligatiilor lor in conformitate cu legislatia UE privind stocurile petroliere.
Ingrijorare privind rezervele de titei
Directiva 2009/119/CE impune statelor membre sa mentina stocuri minime de titei si/sau produse petroliere pentru a garanta siguranta aprovizionarii cu petrol in cazul unor posibile intreruperi.
Data fiind importanta petrolului in consumul energetic al UE, puternica dependenta externa a UE de aprovizionarea cu titei si produse petroliere si incertitudinea geopolitica in multe regiuni producatoare, este vital sa se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere in orice moment.
Comisia Europeana a trimis un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei si Romaniei, care nu au informat Comisia cu privire la masurile de transpunere a directivei in legislatia lor nationala.
In cazul in care statele membre in cauza nu isi indeplinesc obligatia legala in termen dedoua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie in privinta lor.
Directiva trebuia sa fie transpusa de statele membre pana la 31 decembrie 2012. In ianuarie 2013 s-au declansat proceduri privind incalcarea dreptului impotriva a 17 state membrecare nu si-au respectat obligatiile referitoare la transpunere.
O scrisoare de somare a fost trimisa Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Republicii Cehia, Greciei, Spaniei, Ungariei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Maltei, Olandei, Poloniei, Portugaliei,Romaniei, Sloveniei si Marii Britanii.
Comisia examineaza situatia in celelalte state membre impotriva carora s-au declansat proceduri privind incalcarea dreptului si prezenta actiune ar putea fi completata cu avize motivate ulterioare in urmatoarele cicluri de incalcare.
Licitatie cu probleme la drumul Iasi-Crasna
Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte pe deplin directivele europene privindachizitiile publice.
Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE.
Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu normele europene privind achizitiile publice.
Ca urmare, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor deplin la un recurs efectiv.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE in constatarea neindeplinirii obligatiilor.
In cazul in care in termen de doua luni nu se notifica masuri prin care sa se puna capat incalcarii legislatiei UE, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in privinta Romaniei.
Sursa: Comisia Europeana
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
transfrontalier_Romania_Md_UcrComitetele Comune de Programare pentru Programele de cooperare transfrontaliera Romania-Ucraina si Romania-Republica Moldova s-au reunit in premiera la Bucuresti, pe 18 iunie.
Cele doua programe urmeaza sa fie finantatedin Instrumentul European de Vecinatate (ENI) in perioada 2014-2020, fiind succesoarele programului trilateral ENPI gestionat de MDRAP, pe care Romania, Ucraina si Republica Moldova il deruleaza in prezent.
In cadrul reuniunilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a fost nominalizat ca Autoritate de Management pentru fiecare dintre cele doua programe, confirmandu-se astfel rezultatele obtinute in cadrul programelor anterioare de cooperare transfrontaliera atat din perioada de pre-aderare, cat si cele ale Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
Comitetele de Programare sunt structuri comune abilitate sa elaboreze programe operationale si sunt formate din reprezentanti desemnati de statele partenere.
Urmatoarele intalniri, in cadrul carora se va demara procesul de identificare a viitoarelorprioritati de cooperare pe cele doua granite, vor avea loc in cele doua state partenere (Ucraina si Republica Moldova).
Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate si Parteneriat si co-finantat de statele participante in program.
Sursa: MDRAP
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
Aproximativ un milion de muncitori sunt detașați în fiecare an de către angajatorii lor în alt stat membru (estimarea Comisiei Europene). Detașarea are un potențial economic crucial în acoperirea lipsei forței de muncă în anumite sectoare și profesii (construcții, transport, agricultură), însă statutul muncitorilor detașați poate fi abuzat sub regulile actuale. După votul de azi din comisia pentru ocuparea forței de muncă, muncitorii detașați sunt cu un pas mai aproape de o mai bună protecție.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2013 - PE
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu