joi, 11 iulie 2013

 
 Oameni pe o plajă însorită © UE
Vă interesează un pachet turistic tradiţional? Noile norme europene vă consolidează drepturile. Preferaţi să vă personalizaţi pachetul de servicii? Veţi beneficia de acelaşi nivel de protecţie!
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
Bilantul PNDR: 5 miliarde de euro au intrat pana acum in agricultura romaneasca
recolta_combinaAgentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a platit pana in iulie 2013, aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013(PNDR).
Astfel, procentul de absorbtie a fondurilor nerambursabile acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala este de aproximativ 58% din totalul fondurilor alocate de Uniunea Europeana.
De la demararea PNDR in anul 2008, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a gestionat 141.625 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,95 de miliarde de euro.
Pana la aceasta data, au fost selectate, pentru a primi finantare nerambursabila, 87.307 proiecte cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finantarea Uniunii Europene si cofinantarea Guvernului Romaniei).
Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri” s-a bucurat, inca de la lansarea acesteia, de un interes foarte mare. Astfel, pana in acest moment, au fost depuse 22.494 de cereri de finantare. Dintre acestea, pana in prezent au fost semnate contracte de finantare cu11.111  tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 266,4 milioane de euro, iar platile efectuate catre tinerii fermieri depasesc 172,8 milioane de euro.
Pentru Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole” APDRP a primit 7.851 cereri de finantare, din care au fost contractate 1.983 de proiecte cu o valoare nerambursabila de aproximativ 749 milioane de euro. Aceasta suma reprezinta 71,79% din alocarea financiara totala de 1,04 miliarde de euro pentru aceasta masura de finantare. Totodata, au fost efectuate plati totale, catre beneficiarii acestei masuri, de aproximativ 445 milioane de euro.
In cazul Masurii 123 “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”, 2.639 beneficiari au solicitat fonduri, fiind semnate pana in prezent 1.002 contracte de finantare cu o valoare totala nerambursabila de 770 de milioane de euro. Aceste sume includ Schemele de Ajutor de Stat valabile doar pe parcursul anului 2008, dar si noua Schema N578 din anul 2010.
Pentru beneficiarii Masurii 123 au fost efectuate plati de 238 de milioane de euro, iar pentru Schemele de Ajutor de Stat XS13/2008 si XS28/2008 de peste 76 milioane de euro. Pentru proiectele Schemei N578 au fost platiti peste 38 milioane de euro. In cazul Masurii 123, valoarea proiectelor contractate reprezinta aproximativ 71% din totalul de peste 1 miliard de euro bani publici nerambursabili alocati pana in anul 2013.
In ceea ce priveste Masura 221 “Prima impadurire a terenurilor agricole”, care are ca scop cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie impotriva inundatiilor, a solurilor si suprafetelor de paduri cu rol de protectie impotriva factorilor naturali, au fost depuse 52 cereri de finantare, din care au fost contractate 34 proiecte cu o valoare nerambursabila de 3,24 milioane de euro.
Masura de “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” (Masura 312), a inregistrat 9.499 de cereri de finantare depuse, fiind contractate pana in prezent 2.823 de proiecte, cu o valoare nerambursabila de aproximativ 346 milioane de euro, reprezentand aproximativ 67% din suma alocata. Pana in prezent au fost efectuate plati in valoare de peste 215 milioane de euro.
Pentru  “Incurajarea activitatilor turistice” (Masura 313) au fost depuse 3.703 de cereri de finantare si au fost contractate 974 proiecte, in valoare de 154 milioane de euro. Pentru proiectele contractate prin aceasta Masura au fost platiti 45,6 de milioane de euro.
Cat priveste masura de renovare si dezvoltare a satelor (Masura 322), pana in acest moment au fost depuse peste 3.225 de cereri de finantare in valoare de peste 7,63 de miliarde de euro, suma alocata prin PNDR acestei Masuri pana in anul 2013, respectiv 1,72 de miliarde de euro fiind astfel depasita de peste 4 ori. Au fost contractate pana in prezent 800 de proiecte cu o valoare nerambursabila de 1,72 de miliarde de euro, fiind platiti peste 1 miliard de euro.
Sursa: APDRP
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
Municipalitatea Kungsbacka/Suedia cauta parteneri pentru schimb de experienta
Kungsbacka_pescarusiMunicipalitatea Kungsbacka din regiunea Suedia de Vest cauta alte municipalitati din Europa pentru un schimb de experienta in domeniul serviciilor integrate de e-guvernare.
Ca un prim pas, municipalitatea Kungsbacka este interesata de realizarea unui studiu/vizita pregatitoare in alte orase din Europa cu experienta in domeniu.
cooperare transnationala poate incepe in 2014, urmand ca intre timp sa fie gasit si un program european pentru cofinantare.
Grupul tinta principal al proiectului va fi, in prima etapa, cel al managerilor de la diferite niveluri din administratia locala.
In a doua etapa, grupul tinta va trebui sa fie mai specific, in functie de diferitele stadii de dezvoltare ale municipalitatilor.
Data limita pentru manifestarea interesului: 27 septembrie 2013.
Contact pentru detalii sau exprimarea interesului de colaborare: Camilla Winter, International Strategist, camilla.winter@kungsbacka.se, tel: +46/300.834.274.
Document anexat:
Fisa de prezentare (DOC)
Sursa: UNCJR
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
cercetare_chimieComisia Europeana, statele membre ale UE si industria europeana vor investi peste 22 de miliarde euro in urmatorii sapte ani in domeniul inovarii pentru sectoarele care genereaza locuri de munca de inalta calitate.
Cea mai mare parte a investitiilor are ca destinatie cinci parteneriate public-privat in ceea ce priveste medicamenteleinovatoare, aeronautica, industriile ecologice, pilele de combustie si hidrogen, precum si electronica.
Aceste parteneriate de cercetare vor stimula competitivitatea industriei din UE in sectoare care furnizeaza deja peste 4 milioane de locuri de munca.
De asemenea, acestea vor gasi solutii la provocarile majore pentru societate care nu sunt solutionate suficient de rapid prin actiunea exclusiva a fortelor pietei, cum ar fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon sau furnizarea urmatoarei generatii de antibiotice.
Pachetul propune, de asemenea, extinderea unei initiative de regrupare a investitiilor in cercetare si inovare in domeniul gestionarii traficului aerian, in sprijinul cerului unic european.
José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat: “UE trebuie sa-si pastreze pozitia de lider in sectoarele mondiale ale tehnologiilor strategice care ofera locuri de munca de inalta calitate. Acest pachet de investitii in domeniul inovarii combina fonduri publice si private pentru a-si atinge obiectivele. Aceasta este o demonstratie perfecta a modului in care bugetul UE este un buget pentru crestere.”
In general, o propunere de investitii in valoare de 8 miliarde euro pentru urmatorul program de cercetare si inovare al UE, Orizont 2020, va asigura aproximativ 10 miliarde EUR din partea industriei si aproape 4 miliarde EUR din partea statelor membre ale UE.
Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: “Aceste initiative nu numai ca participa la consolidarea economiei noastre, ele reprezinta o investitie pentru imbunatatirea calitatii vietii. Cooperarea ne va permite sa abordam aspecte carora nicio societate sau tara nu poate le face fata singura.”
Cele cinci parteneriate public-privat, denumite “initiative tehnologice comune” (ITC), sunt:
  • Initiativa privind medicamentele inovatoare 2 (IMI2): pentru elaborarea generatiei urmatoare de vaccinuri, medicamente si tratamente, cum ar fi noi antibiotice;
  • Pile de combustie si hidrogen 2 (FCH2): pentru extinderea utilizarii unor tehnologii nepoluante si eficiente in transporturi, industrie si energie;
  • Clean Sky 2 (CS2): pentru proiectarea unor aeronave mai ecologice, mai silentioase cu mult mai putine emisii de CO2;
  • Industrii ecologice (BBI): pentru utilizarea resurselor naturale regenerabile si a tehnologiilor inovatoare pentru produse cotidiene mai ecologice;
  • Componente si sisteme electronice (ECSEL): pentru a stimula capacitatile europene de fabricare a produselor electronice.
Sursa: Comisia Europeana
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG
Regio: Aproape 8 milioane de lei pentru amenajarea Complexului Muzeal Golesti
GolestiAstazi se va semna contractul de finantare pentru amenajarea Complexului Muzeal Golesti din judetul Arges. Beneficiarul va primi fonduri nerambursabile pentru realizarea proiectului “Amenajarea Complexului Muzeal Golesti – reabilitarea, conservarea si punerea in valoare” din Regio, Axa prioritara 5 “Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, DMI 5.1 “Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.
Valoarea totala a contractului este de 10.929.649,88 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila este de 7.790.995,30 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 7.040.722,45 lei; fonduri de la bugetul national – 594.452,94 lei; cofinantarea eligibila a beneficiarului – 155.819,91 lei).
Cu sprijin financiar nerambursabil Regio se vor realiza lucrari de amenajare, reabilitare, conservare si punere in valoare a Complexului Muzeal Golesti.
Obiectivul de patrimoniu reabilitat cu fonduri Regio este al treilea muzeu ca reprezentare si importanta nationala si intaiul dedicat ocupatiilor poporului roman.
Complexul Muzeal Golesti, monument istoric de valoare nationala exceptionala, include un ansamblu arhitectural medieval, din care fac parte un conac fortificat si alte cladiri clasate ca monumente istorice clasa A.
Complexul cuprinde astazi doua mari compartimente: sectia din aer liber, care infatiseaza civilizatia taraneasca de la mijlocul veacului al XIX-lea din principalele zone viticole si pomicole ale tarii, si sectia Istorie – Etnografie, ce prezinta, prin obiecte autentice si elemente auxiliare specifice, istoria viticulturii si pomiculturii de pe teritoriul tarii noastre din cele mai indepartate veacuri pana in zilele noastre, din care fac parte conacul, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 540 mp, scoala lui Dinicu Golescu, bolnita boierului Radu Golescu, baia turceasca, expozitia de istorie a Golestilor din arhondaric si expozitia de etnografie si arta populara din Arges in constructia anexa pentru slujitori.
Proiectul finantat in cadrul Regio vizeaza cladirea conacului, ce a fost ridicata in 1640, muzeul etnografic, turnul portii, zidul de incinta cu patru turnuri de colt, parcul alaturat incintei si cel din jurul conacului, ce va beneficia de lucrari de amenajare peisagistica a gradinii, a aleilor si a parcarii de langa poarta de acces in complexul turistic.
ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio si are responsabilitati delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilitatile de finantare din Regio puteti obtine contactand expertii Serviciului Comunicare: 0242-331-769, 0242-315-009, 0728-026-708, fax: 0242-313-167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.
Sursa: ADR Muntenia
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu