După ce Serviciul Juridic al Parlamentului European a analizat în profunzime aspectele privind legalitatea solicitării OLAF, și după un schimb de puncte de vedere între cele două instituții la cel mai înalt nivel, Președintele a informat OLAF că, în cazul specific al acuzațiilor aduse de "Sunday Times" împotriva unor membri ai Parlamentului European, OLAF are dreptul de a face o anchetă administrativă.
În prima sa scrisoare, Președintele a informat OLAF cu privire la faptul că Tratatul stipulează că o investigație poate fi condusă când este clar enunțat că interesele financiare ale Uniunii Europene sunt afectate și a cerut OLAF-ului informații suplimentare. A doua scrisoare din partea agenției OLAF oferă aceste lămuriri, iar Președintele Parlamentului European a fost de acord cu punctul de vedere conform căruia OLAF are dreptul de a conduce o ancheta administrativă. Principiul conform căruia investigația poate avansa "dincolo de protejarea intereselor financiare pentru a include toate activitățile referitoare la necesitatea de a salvgarda interesul comunitar împotriva comportamentelor ilegale", este stipulat în Regulamentul de Procedură al Parlamentului European.
"În termenii propriului său Regulament de Procedură, Parlamentul European a oferit o aplicare generoasă a actului juridic de bază. Dacă OLAF dorește să înceapă o investigație, atunci ea trebuie efectuată ca una administrativă, și nu ca o anchetă penală, și totodată să respecte pe deplin imunitatea deputatului", - a declarat Președintele în scrisoare.
Președintele a furnizat ieri către OLAF datele digitale pe care Vice-Presedintele Parlamentului European Diana Wallis le-a primit de la "'Sunday Times".
"Impresia mea puternică este că Parlamentul European trebuie să continue să respecte acele norme pe care această instituție le avea stabilite. Ca președinte al acestei instituții, am datoria să apăr demnitatea acestei instituții. Am analizat situația în profunzime și am decis să permitem ancheta administrativă. În cadrul acestei investigații administrative, OLAF nu poate intra în birourile deputaților europeni și am cerut Agenției OLAF să respecte imunitatea membrilor.
Vreau să subliniez faptul că Parlamentul European este gata să colaboreze pe deplin cu autoritățile naționale din Statele Membre, inclusiv prin acordarea accesului la birourile și computerele deputaților europeni imediat ce imunitatea acestora este ridicata. Statele Membre dispun de toate instituțiile necesare în cadrul sistemului judiciar în statul de drept pentru a face investigații complete în aceste cazuri. Statele Membre ar putea cere în egală măsură agenției OLAF sau instituțiilor europene să sprijine investigațiile cu mijloacele acestora".
Președintele se află în contact direct cu autoritățile naționale din Statele Membre relevante. Între timp, Parlamentul European a primit corespondență de la autoritățile judiciare austriece și slovene cu privire la aceste cazuri. O scrisoare oficială din partea autorităților române este așteptată în cel mai scurt timp de asemenea. Pentru a salvgarda toate probele, birourile deputaților implicați în aceste cazuri au fost încuiate și se află sub pază până când autoritățile judiciare din Statele Membre se prezintă pentru a face investigații.
Președintele, așa cum a anunțat anterior deja, va face astăzi propuneri pentru a întări regulile interne: "Astăzi, în ședința Conferinței Președinților, voi discuta în detaliu cu liderii grupurilor politice cum întărim normele și regulile pentru a face față intereselor externe".
Președintele s-a întâlnit ieri cu reprezentanții organizației "'Transparency International". După întâlnire, a afirmat: "Întotdeauna am crezut în statul de drept și transparența vieții publice. Oficialii corupți sunt un pericol la adresa democrației. Trebuie să manifestăm o politică de zero toleranță față de orice formă de corupție. Sunt responsabil pentru integritatea Parlamentului European si sunt hotărât să apăr această integritate".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu