marți, 5 aprilie 2011

Agenda digitala: Comisia examineaza protectia statelor membre impotriva atacurilor cibernetice

Agenda digitala: Comisia examineaza protectia statelor membre impotriva atacurilor cibernetice: "

Intr-un raport care face bilantul progreselor inregistrate in implementarea planului sau de actiune din 2009 la nivelul Uniunii, Comisia Europeana saluta eforturile statelor membre pentru protectia infrastructurilor critice de informatii impotriva atacurilor cibernetice si a perturbarilor (a se vedea IP/09/494). Insa raportul subliniaza totodata ca este nevoie de noi masuri in acest sector, in special pentru infiintarea, pana in 2012, a unei retele eficiente de echipe de interventie in caz de urgente informatice (Computer Emergency Response Teams - CERTs). Securitatea cibernetica si protectia infrastructurilor critice de informatii sunt esentiale pentru ca intreprinderile si cetatenii sa aiba incredere in internet si alte retele si se numara printre prioritatile fundamentale ale Agendei Digitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200).

Vicepresedintele Comisiei Europene Neelie Kroes, responsabila cu Agenda Digitala, a declarat: „Cetatenii europeni au nevoie si se asteapta sa aiba acces la retele si servicii online sigure, reziliente si robuste. In ultimii doi ani am inregistrat progrese insemnate, insa eforturile trebuie intensificate, atat in UE, cat si la nivel mondial, pentru a face fata la noi si noi amenintari cibernetice”.

Evenimentele recente au demonstrat ca atacurile cibernetice noi si mai sofisticate din punct de vedere tehnologic pot perturba sau chiar distruge functii economice si societale vitale. Printre exemple se numara atacurile asupra retelelor Ministerului de Finante francez inainte de summitul G20, asupra sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii si, recent, asupra Serviciului European de Actiune Externa si a Comisiei insasi. Aceste evenimente demonstreaza necesitatea de a crea o retea perfect functionala de echipe guvernamentale/nationale de interventie in caz de urgente informatice (CERT) la nivelul UE pana anul viitor, de a organiza mai multe simulari de atacuri cibernetice si de a cerceta problema guvernantei pentru a garanta securitatea tehnologiilor emergente cum este cea de informatica dispersa („cloud computing”).

Principalele concluzii ale raportului sunt:

  • Majoritatea statelor membre au infiintat echipe guvernamentale/nationale de interventie in caz de urgente informatice (CERT).
  • Cooperarea dintre statele membre se imbunatateste datorita schimburilor regulate de bune practici care au loc in cadrul Forumului European al Statelor Membre, creat in 2009.
  • Instituirea Parteneriatului European Public-Privat pentru Rezilienta (EP3R) a fost un factor cheie pentru a stimula sectorul privat sa sporeasca nivelul de securitate al mediului nostru digital si pentru crearea unei piete solide a securitatii informatiilor in Europa.

Pagini utile:

Sursa de informare: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

http://ec.europa.eu/romania/index_ro.htm

"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu