Comisia Europeană a adoptat o propunere privind „relaţiile contractuale în sectorul laptelui”. Propunerea are drept obiectiv dinamizarea poziției producătorului de produse lactate în cadrul lanțului de aprovizionare şi pregătirea sectorului pentru un viitor mai sustenabil şi mai orientat către piaţă. (Sursa foto)
Dacian Cioloș, Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a afirmat : „Propunerea intervine ca urmare a dorinţei noastre de a trage o serie de învățăminte ca urmare a crizei de anul trecut a pieței produselor lactate. În cadrul discuțiilor privind reforma PAC (adaptarea la volatilitate și stimularea inovării), precum și privind pachetul de măsuri vizând calitatea (standarde de comercializare și etichetarea originii), vom examina și alte recomandări venite din partea Grupului la nivel înalt instituit în urma crizei de anul trecut. Aceste modificări sunt importante, deoarece ele contribuie la pregătirea sectorului pentru o așa-numită «aterizare ușoară», odată cu expirarea cotelor în 2015.”
Propunerea prevede elaborarea, înaintea livrării, a unor contracte scrise opționale între producătorii și procesatorii de lapte, care să conțină detalii referitoare la prețul, calendarul, volumul și durata livrărilor. Statele membre pot decreta recurgerea la aceste contracte ca fiind obligatorie pe teritoriile lor. Pentru a ține seama de natura specifică a cooperativelor, acestea din urmă nu sunt obligate să încheie contracte dacă statutele lor includ elemente cu efecte similare.
Pentru a reechilibra puterea de negociere din cadrul lanțului de aprovizionare, propunerea prevede acordarea pentru fermieri a posibilității ca aceștia să negocieze contracte în mod colectiv, prin intermediul organizațiilor de producători.
Existența unor limite cantitative corespunzătoare aplicabile la volumul care face obiectul acestei negocieri îi va pune pe agricultori pe picior de egalitate cu principalele întreprinderi producătoare de produse lactate, menținându-se totodată o concurență adecvată în sectorul aprovizionării cu lapte crud. Limitele au fost fixate la 3,5% din producția globală a UE și la 33% din producția națională și sunt însoțite de o serie de măsuri specifice de protecție menite să evite prejudicierea gravă mai ales a IMM-urilor.
Totodată, propunerea prevede norme UE specifice pentru organizațiile interprofesionale care acoperă toate componentele lanțului de aprovizionare. Aceste organizații ar putea juca un rol important în ceea ce privește cercetarea, îmbunătățirea calității, promovarea și diseminarea celor mai bune practici în materie de metode de producție și procesare. Ele contribuie la extinderea gamei de cunoștințe și la sporirea transparenței din acest sector.
Mai mult, propunerea prevede furnizarea cu mai mare regularitate a informațiilor cu privire la volumele de lapte crud livrat, pentru a permite o mai bună cunoaștere a producției și o mai bună monitorizare a evoluțiilor pieței.
Propunerea este ca aceste măsuri să fie valabile până în 2020, cu o revizuire în 2014 și o alta în 2018; acest termen ar trebui să acorde producătorilor de lapte timp suficient pentru a se adapta la lipsa cotelor pentru lapte și pentru a-și îmbunătăți organizația în perspectiva unui mediu mai orientat către piață.
Stabilirea unor legături mai clare și mai echilibrate și sporirea transparenței în cadrul lanțului de aprovizionare ar trebui să genereze totodată câștiguri în materie de eficiență și să permită sectorului UE să profite de noile oportunități de piață atât în interiorul, cât și în afara UE.
Propunerea şi raportul privind cotele pot fi consultate aici
"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu