miercuri, 8 mai 2013

Șefii euro discută cu eurodeputații despre salvarea Ciprului


În direct: șefii euro discută cu eurodeputații despre salvarea Ciprului

Afaceri economice şi monetare − 07-05-2013 - 17:17 Actualizare
 
 
Watch it live Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, comisarul european Olli Rehn și Jörg Asmussen de la Banca Centrală Europeană vor vorbi deputaţilor europeni
Când Ciprul a cerut Uniunii Europene ajutor financiar pentru a-și salva băncile, nimeni nu se gândea că o parte din costuri vor fi acoperite din economiile oamenilor. Furtuna protestelor a fost simțită și la Parlamentul European. Marți și miercuri, președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, comisarul european Olli Rehn și Jörg Asmussen de la Banca Centrală Europeană vor explica deputaţilor europeni ce s-a întâmplat. Dezbaterile pot fi urmărite în direct.

În schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, Ciprul a fost de acord să strângă alte 13 miliarde printr-o reformă bancară ce includea o taxă pe depozitele neasigurate (de peste 100.000 de euro). La început se discuta și despre impozitarea depozitelor mai mici de 100.000, dar aceste planuri au fost anulate mai târziu.

Președinta comisiei pentru afaceri economice și monetare de la Parlamentul European, Sharon Bowles, a spus în cadrul unui chat cu europenii pe Facebook că Ciprul creează un precedent pentru alte state mici, lucru îngrijorător. Dumneaei a arătat necesitatea ameliorării regulilor și controlului.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că negocierile privind ajutorul financiar pentru Cipru nu au fost transparente, nici responsabile democratic. Dumnealui a arătat necesitatea urgentă a unei uniuni bancare.
REF. : 20130503STO07944

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu