Incepand cu 1 iulie, intra in vigoare noile dispozitii privind
penalitatile de intarziere la plata obligatiilor fiscale.
OUG nr. 50/2013 modifica Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitor la penalitatii de intarziere.
Potrivit noului act normativ,
dobanzile reprezinta echivalentul prejudiciului creat titularului creantei fiscale ca urmare a neachitarii de catre debitor a obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Penalitatile de intarziere reprezinta sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Nivelul penalitatii de intarziere este de
0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
Dispozitiile referitoare la penalitatile de intarziere intra in vigoare incepand cu
1 iulie 2013.
Pentru obligatiile de plata cu scadenta pana la data de 1 iulie 2013 care se sting dupa aceasta data, se aplica nivelul de penalitate de intarziere potrivit legislatiei in vigoare pana la data de 1 iulie 2013.
Pana la data de 1 iulie 2013 nivelul penalitatii de intarziere se stabileste astfel:
- daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
- daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse; dupa implinirea termenului, nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.
Dupa data de 1 iulie 2013 penalitatile se datoreaza din prima zi de intarziere in cuantum de 0,02% pentru fiecare zi, spre deosebire de reglementarea anterioara, care dispune ca in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere, dar valoarea acestora ramane constanta indiferent de perioada de intarziere.
Pentru beneficiarii care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile cu competente in gestionarea
fondurilor europene in baza contractelor de finantare, OUG nr. 50/2013 introduce posibilitatea amanarii la plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv a obligatiilor accesorii, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala sau transmise spre recuperare acestei autoritati.
Amanarea la plata se acorda
in limita sumei de incasat de la autoritatile competente si
in ordinea vechimii obligatiilor fiscale. Limita sumei de incasat se analizeaza in functie de obligatiile fiscale ce pot forma obiectul deciziei de amanare la plata.
Amanarea la plata
nu se acorda:
- contribuabililor pentru care s-a deschis procedura insolventei;
- contribuabililor pentru care a inceput executarea silita de catre un alt creditor prin poprirea sumelor de incasat de la autoritatile competente;
- contribuabililor care au in derulare o esalonare la plata in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.
In scopul amanarii la plata, contribuabilul depune la organul fiscal competent
cererea de acordare a amanarii, precum si documentul emis de autoritatea competenta, in original, prin care se certifica cuantumul sumelor certe, lichide si exigibile pe care contribuabilul le are de incasat de la aceasta.
Documentul este valabil
20 de zile de la data emiterii si trebuie sa fie in termenul de valabilitate la data depunerii cererii de amanare la plata.
Pe perioada amanarii la plata, pentru obligatiile fiscale principale amanate la plata contribuabilii nu datoreaza dobanzi, penalitati sau accesorii de orice natura, daca au renuntat la perceperea sau incasarea de dobanzi, penalitati sau accesorii de orice natura, aferente creantelor de incasat de la autoritatea competenta in cauza.
Pe perioada amanarii la plata:
- nu incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita pentru obligatiile fiscale amanate la plata;
- nu se sting obligatiile fiscale ce fac obiectul amanarii la plata, cu exceptia situatiei in care contribuabilul opteaza pentru stingerea acestora.
Sursa: CNIPMMR
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu