marți, 2 iulie 2013

Inedit: Constitutia Romaniei, analizata din perspectiva managerului


RomaniaAsociatia Consultantilor in Management din Romania (AMCOR), in calitatea sa de componenta activa a societatii civile, a realizat o analiza inedita a Constitutiei Romaniei.
Elementul de noutate pe care il aduce aceasta cercetare il reprezinta metoda de analiza a legii fundamentale, aceasta fiind realizata din perspectiva stiintei managementului, teoriei sistemelor, precum si a logicii formale.
Motivatia realizarii acestui studiu este determinata de urmatoarele argumente: managementul intreprinderii se adreseaza unei populatii tinta sau unor cerinte umane specifice, performanta sa fiind profitul. “Clientii” managementului unei natiuni (managementului societal) sunt toti cetatenii si toate organizatiile ei, performantaconstand din bunastare, civilizatie, democratie si respectarea legii. Constitutia este deci o componenta esentiala a managementului societal.
Din punct de vedere metodologic a fost utilizat un model conceptual al sistemului economico-social (SES):
  1. resurse naturale;
  2. populatie;
  3. organizatiile nefinanciare si financiare care adauga valoare economica si/sau sociala;
  4. managementul SES (la cele trei puteri: executiva, legislativa si judecatoreasca s-a adaugat reactia (feedback) informationala societala (electorala, statistica, de control);
  5. economia subterana (subsistem toxic).
S-au analizat: gradul de acoperire al SES cu prevederi constitutionale precum si constructia logica (coerenta, utilizarea unor termeni cu acceptiuni diferite, identificarea unor prevederi vagi etc).
Pentru o mai buna intelegere a prevederilor din Constitutie, AMCOR propune  ca noua Constitutie sa contina si un glosar de termeni anexat. Totodata s-a avut in vedere si constructia treptata a societatii informationale.
Pe langa elementele de noutate propuse analizei, AMCOR a considerat la fel de importanta si realizarea unei analize comparative (din punct de vedere al continutului si structurii) intre Constitutia Romaniei si Tratatele Consolidate ale Uniunii Europene si  Constitutiile unor tari precum: Polonia, Franta, Italia,  Slovacia.
Propunerile rezultate au fost transmise spre analiza in atentia institutiilor incredintate cu organizarea actiunii de revizuire a Constitutiei Romaniei, precum si in atentia societatii civile de profil cu dorinta de a primi in cel mai scurt timp posibil un feedback.
“Prin punerea la dispozitia clasei politice si a specialistilor in Drept Constitutional a unei analize neutre a Constitutiei Romaniei realizata din perspectiva stiintei managementului, (fara a avea pretentia de a fi enuntat si rezolvat toate aspectele domeniului), speram ca AMCOR si-a rolul de componenta active a societatii civile din Romania, contribuind la perfectionarea unui document de importanta nationala”, precizeaza comunicatul remis de AMCOR.
Documente anexate:
Metodologia cercetarii (PPT)
Tabel comparativ constitutii europene (XLS)
Finantare.ro este partener AMCOR
Delicious
TwitterLinkedInFacebookBufferMail
SED
+TAG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu