vineri, 7 ianuarie 2011

Comisia salută acordul privind initiativa cetătenilor europeni

Comisia salută acordul privind initiativa cetătenilor europeni: "

Comisia Europeană salută cu căldură acordul de astăzi privind initiativa cetătenilor europeni, care va permite pentru prima oară cetătenilor să propună direct noi acte legislative ale UE. Inovatie prevăzută de Tratatul de la Lisabona, initiativa cetătenilor europeni va permite unui număr de cel putin un milion de cetăteni din cel putin un sfert dintre statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să prezinte propuneri legislative în domeniile care intră în sfera de competentă a acesteia. Organizatorii unei initiative a cetătenilor, un comitet al cetătenilor format din cel putin sapte cetăteni care îsi au resedinta în cel putin sapte state membre diferite, vor avea la dispozitie un an pentru a strânge semnături, iar Comisia va dispune de trei luni pentru a examina initiativa si a hotărî ce curs să îi dea. La cererea Consiliului, legislatia privind initiativa cetătenilor europeni va începe să se aplice numai la un an de la publicarea sa în Jurnalul Oficial, ceea ce înseamnă că primele initiative vor putea fi prezentate la începutul anului 2012.




„Sunt extrem de bucuros că Parlamentul si Consiliul au reusit să ajungă atât de repede la un acord privind initiativa cetătenilor”, a afirmat Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru relatii interinstitutionale si administratie. „Initiativa cetătenilor europeni va introduce o nouă formă de democratie participativă în UE. Este un pas important înainte în ceea ce priveste viata democratică a Uniunii si un exemplu concret de apropiere a Europei de cetătenii săi. Initiativa va încuraja o dezbatere transfrontalieră privind actiunile pe care le desfăsurăm la Bruxelles si avem speranta că va contribui astfel la dezvoltarea unui spatiu public european real.”


Ce formă va avea initiativa cetătenilor?


O initiativă trebuie să primească sprijinul a cel putin un milion de cetăteni din cel putin un sfert dintre statele membre. În fiecare din aceste state membre, numărul minim necesar de semnături va fi calculat înmultind numărului de membri ai Parlamentului European din tara respectivă cu un factor de 750. Vârsta minimă a semnatarilor este vârsta la care cetătenii au drept de vot în alegerile pentru Parlamentul European. Initiativele propuse trebuie înregistrate într-un registru online pus la dispozitie de către Comisie - înregistrarea poate fi refuzată dacă initiativa este în mod vădit contrară valorilor fundamentale ale UE sau dacă actul legislativ cerut se situează clar în afara sferei de competentă a Comisiei. Declaratiile de sprijin pot fi strânse pe hârtie sau online, iar organizatorii vor avea la dispozitie un an pentru a strânge semnăturile necesare după ce Comisia a confirmat înregistrarea propunerii. Pentru a facilita si garanta strângerea online a declaratiilor de sprijin, Comisia va elabora norme tehnice si va instala un program informatic de tip „sursă deschisă” (open source) care va fi disponibil gratuit, asigurând totodată întretinerea tehnică a acestuia.


Cum va proceda Comisia în cazul unei initiative?


După ce semnăturile au fost strânse si verificate de statele membre, initiativa cetătenilor trebuie transmisă Comisiei. Din acest moment, Comisia va avea la dispozitie trei luni pentru a examina cererea venită din partea cetătenilor. Între timp, organizatorii vor fi primiti la Comisie si vor avea, de asemenea, ocazia să prezinte initiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. Comisia va expune apoi într-un document public concluziile sale privind initiativa si, dacă este cazul, cursul pe care intentionează sa-l dea acesteia si îsi va motiva optiunea.


Garantii


Acordul încearcă să garanteze faptul că procedurile pentru lansarea unei initiative a cetătenilor sunt simple, usor de utilizat si accesibile tuturor si că acestea nu reprezintă o povară excesivă pentru autoritătile nationale. Este important ca această nouă caracteristică a procesului democratic să fie credibilă, să garanteze pe deplin necesitatea protectiei datelor cu caracter personal si să nu permită abuzul sau frauda. Fără a afecta dreptul de initiativă legislativă al Comisiei, initiativa cetătenilor va obliga Comisia să acorde o atentie deosebită solicitărilor sustinute de cel putin un milion de cetăteni.


Sursa text:


Comisia Europeana


Uniunea Europeana in Romania





"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu