Disidentul cubanez Guillermo Fariñas, câștigătorul de anul acesta al Premiului Saharov pentru libertate de gândire a fost reprezentat, din păcate, de un scaun gol, la ceremonia de acordare a premiului, deoarece nu a primit autorizația necesară pentru a părăsi țara.
"Chiar dacă disidenți precum Guillermo Fariñas sunt persecutați sau trimiși în închisoare, vocea lor va fi totuși auzită. Rolul Uniunii Europene este de a face să răsune această voce (...) Premiul Saharov reprezintă simbolul Parlamentului European în lupta pentru apărarea drepturilor omului pretutindeni în lume. Acest scaun gol este cel mai bun exemplu", a reamintit președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek .
Într-un mesaj audio înregistrat, G Fariñas a adresat mulțumiri Parlamentului European "pentru faptul că nu a abandonat poporul cubanez în această luptă de peste o jumătate de secol în favoarea democratiei." El a declarat că a acceptat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire deoarece "mă simt ca o mică parte a acestei revolte, care hrăneste acest popor căruia îi apartin cu mândrie si onoare".
În continuare el a criticat guvernul de la Havana, declarând: "Spre nenorocul celor care ne guvernează prost în propria noastră patrie, consider că faptul că nu pot părăsi această insulă în care m-am născut si nu mai pot reveni acolo, în mod voluntar, reprezintă deja, în sine, dovada cea mai evidentă că, din nefericire, nu s-a schimbat nimic în sistemul autocratic al tării mele."
El a solicitat deputaților europeni să nu "asculte cântecul de sirenă al unui regim crud de „comunism sălbatic” atunci când analizează relațiile dintre UE și Cuba. Potrivit domnului Fariñas, o schimbare a raportului bilateral poate avea loc doar dacă următoarele cinci condiții sunt îndeplinite și anume:
- eliberarea, fără a-i exila, a tuturor detinutilor politici si a prizonierilor de constiintă si angajamentul public de a nu mai încarcera niciodată opozanti politici neviolenti.
- renuntarea imediată la violentele si amenintările venite din partea fortelor militare si paramilitare ale regimului si îndreptate împotriva opozantilor pasnici din interiorul tării.
- anuntarea faptului că toate legile cubaneze care sunt incompatibile cu Declaratia universală a drepturilor omului vor fi examinate si abrogate.
- crearea, în practica cotidiană, a posibilitătilor de înfiintare a partidelor politice de opozitie, a mijloacelor de informare nesubordonate sistemului de „socialism de stat”, a sindicatelor independente si a tuturor celorlalte tipuri de entităti sociale pasnice.
- acceptarea publică a faptului că toti cubanezii din diaspora au dreptul de a participa la sistemul cultural, economic, politic si social din Cuba.
Guillermo Fariñas
Doctor în psihologie și jurnalist, în vârstă de 48 de ani, Guillermo Fariñas denunță regimul castrist din Cuba. A pus bazele unei agenții de presă independente, „Cubanacán Press“, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu soarta prizonierilor politici din Cuba.
Fariñas a petrecut mai mulți ani în închisoare și a făcut de 23 de ori greva foamei, ca mijloc de luptă nonviolent împotriva oprimării din țara sa. Ca o recunoaștere a eforturilor sale de a asigura acces liber la internet pentru toată lumea, organizația Reporterii fără frontiere i-a acordat în 2006 Premiul libertății pe internet.
În 2010, a fost aproape de moarte după o grevă a foamei de cinci luni, pe care o începuse la 24 februarie, ca urmare a morții fostului disident politicOrlando Zapata Tamayo, după o grevă a foamei de 80 de zile. Fariñas a renunțat la greva foamei după ce guvernul cubanez a eliberat 52 de prizonieri politici.
Guillermo Fariñas este al treilea câștigător cubanez al Premiului Saharov, după Oswaldo José Payá Sardiñas în 2002 și Doamnele în Alb (Damas de blanco) în 2005.
Premiul Saharov
Premiul Saharov recompensează personalitătile marcante care luptă împotriva intolerantei, fanatismului si opresiunii. La fel ca si Andrei Saharov, toti laureatii acestui premiu fac dovada curajului de care este nevoie pentru apărarea drepturilor omului si a libertătii de expresie.
Sursa: Serviciul de Presa al Parlamentului European
"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu